Régi családi vonás, hogy az unokáknak sokkal többet megengednek a nagyszülők, mint saját gyermeküknek.

Így volt ez nálunk is, amikor nagymamám beengedett a konyhába. S bár édesanyám is nagyon jól főzött, de a nagyi nekem tanított meg egy csomó főzéssel kapcsolatos praktikát. Sőt sokszor együtt mentünk a piacra, így azt is megtanulhattam, hogy mire kell odafigyelni a nyersanyagok beszerzésénél. Ekkor kedveltem meg az élő fűszernövényeket is, melyeket előszeretettel használok ma is. Friss korianderből néha meglódul a kezem és dupla mennyiséget használok.

Akkor még nem, de később nagy hasznát vettem a konyhai főző „tudománynak”.

Már munkahelyem is volt, mikor édesanyám lebetegedett, ezért édesapámmal láttuk el a családot a bevásárlástól kezdve az ételek elkészítéséig.
Házasságkötésemet követően hosszú időre kikerültem a konyhából, mert az ottani tevékenységeket anyósom kezelte, így csak a végeredmény elköltésében volt részem.

Válásomat követően elevenítettem föl a régi praktikákat, s mivel nem akartam felsülni, ezért gyerekeim érkezésekor inkább rendeltem éttermekből. Ám fiaim pár alkalmat követően közölték, hogy ne rendeljek, hanem inkább főzzek, azt jobban kedvelik.

Természetgyógyászként arra gondoltam, hogy ha már főzök, akkor együnk egészségeset, s a korábban tanultakat próbáltam ötvözni az időközben megtanult makrobiotikával, vega-vegán lehetőségekkel illetve egyéb gasztronómiai – esztétikai élményt is nyújtó – csodákkal.

Konyhatechnológiában is fejlődtem, s jelenleg kínai és kelet-ázsiai lehetőségeket is felhasználva készítek menüket, az éppen nálam vendégeskedő barátaim, ismerőseim, hallgatóim étkezési szokásainak megfelelően.

Manapság örömmel és otthonosan mozgok, a különféle táplálkozási előíratok között, s természetesen, mivel szeretném, hogy ez a készség eljusson hallgatóimhoz is, tanítom is. Hol tankonyhában, hol más speciális keretek között, hol csak kedvtelésből az éppen nálam tanuló hallgatóim részére ebédszünetben.

Örömmel adom át mindenki számára a „rejtett” praktikákat, hogy otthonukban is fel tudják használni és miután megtapasztalták ők is tovább tudják adni! Ezért indítottam el most a rendszeresen jelendkező “Imádok főzni” sorozatot.

Árendás Laci

 

Képzések táplálkozási ismeretekről

Az étkezés bizonyítottan az egészség alapja. Ezért rendszeresen indítok Funkcionális táplálkozási ismeretek valamint Funkcionális Táplálkozás Konyhatechnológiája képzéseket. Szeretettel várok minden érdeklődőt.